Pressemeddelelser
Danmarks tibetanske lama, Lakha Lama er gået bort.
Den XX. mmmmmm, 20XX
3.705 tegn inklusiv mellemrum
Kontakt: presse@simplysharing.org
Lakha Lama levede for at gavne andre
Danmarks tibetanske lama, Lakha Lama er gået bort. Han vil blive husket for sin enkle måde at dele den buddhistiske filosofi og sin ligefremme, hjertelige omgangsform. Lakha Lama blev 82 år.
Lakha Lama blev født i Tibet i 1942. Som 5-årig blev han tronsat som den 20. reinkarnerede Lama for Batang i Øst-Tibet, og dermed åndeligt overhoved for 50.000 mennesker. Trods sin høje titel og den dybe respekt han blev omgivet med, forblev Lakha Lama ydmyg og uselvisk livet igennem. Han tænkte altid på andre før sig selv, og gav generøst sin omsorg og praktiske hjælp til mennesker i nød.
I 1959 flygtede Lakha Lama fra Tibet til Indien, hvor han blev genforenet med H.H. Dalai Lama og de ca. 100.000 tibetanere, der efterfølgende flygtede.
Efter nogle år med universitetsstudier i Indien, blev Lakha Lama i 1971 valgt som parlamentsmedlem i den tibetanske eksilregering, hvor han udførte et stort arbejde med at organisere de tibetanske flygtningelejre i Indien.
I 1976 blev Lakha Lama sendt til en konference i Finland. Da han mellemlandede i København og indså, at han var forsinket til konferencen, afsluttede han sin rejse og kontaktede sin ven Tarab Tulku i Hørsholm, der gav ham husly.
Hans bagage forsvandt til Finland, og kun iført den munkerobe han havde på under rejsen fra Indien og med 40 dollars på lommen, valgte han at investere i et par jeans, og blev i Danmark.
Lakha Lama mødte sin hustru Pia Kryger i 1982, da han søgte arbejde i hendes kunsthåndværkervirksomhed. Pia begyndte at arrangere buddhistiske foredrag, kurser og rejser med Lakha Lama, som hurtigt blev en efterspurgt og respekteret underviser både i Danmark og Sverige.
Lakha Lama havde en unik evne til at formidle kompleks buddhistisk filosofi og gøre den let tilgængelig i en skandinavisk kontekst. Han berørte mange mennesker med den dybe visdom, han i en enkel form delte fra hjertet. Som Lakha Lama selv udtrykte det: ”I’m not teaching you, I’m simply sharing”.
Og netop det at dele kom også til udtryk i familiens hjem. For hvor Lakha Lama i sin barndom i Tibet havde levet en klostertilværelse adskilt fra sin familie, blev han selv en omsorgsfuld og praktisk anlagt familiefar, der som en selvfølge skiftede ble på sine børn og tog sig af de huslige opgaver i hjemmet i Søborg, indtil parret i 2019 flyttede til Helsingør.
Datteren Dicki Lakha sagde i en tale til sine forældres 40-års jubilæum:
“Vi er vokset op i en familie, hvor grænsen mellem den nære familie og alle andre var ret flydende. Jeres kærlighed flød over på mange andre mennesker, og dørene stod altid åbne. Det var man helt tryg ved. Kim og jeg havde en fornemmelse af, at der fandtes et større fællesskab end familien, og at det netop ikke var den danske model med et familieliv bag havelåger og låste døre.”
Lakha Lama var engageret i tværreligiøs dialog, kulturelle arrangementer og velgørenhedsarbejde. Han var aldrig bange for selv at tage fat, som f.eks. da han, i Tibet Charity regi, iværksatte et projekt med danske dyrlæger for gadehunde i Indien, hvor han selv tog det beskidte arbejde med at bade de parasitbefængte hunde.
Lakha Lama har taget initiativ til stiftelse af flere foreninger i Danmark:
Tibet Charity, Buddhistisk Forum, de buddhistiske centre Phendeling og Øsal Ling. Han har fem gange medvirket til H.H. Dalai Lamas besøg i Danmark, senest i 2015.
I 2020 blev foreningen “Simply Sharing” stiftet med det ene formål at dele Lakha Lamas livsfilosofi og gøre den frit tilgængelig på hjemmesiden lakhalama.org.
Lakha Lama efterlader sig hustru Pia samt to voksne børn Kim og Dicki.